" F l o w e r "

flaw

Hai Welcome Here


" I would rather wear flowers in my hair than diamonds around my neck "

We can chatting here





Pengalaman Pertama Memasak}
Tuesday, February 7, 2012 | 11:18 PM | 1Comment

         First time memasak?? ouh OMG! hehe....yelah mana ada benda yg kita pertama kali buat dah perfect kan....tapi practice makes perfect.....Masa tu aq form 2,kalau x silap la...dah form 2 baru nak belajar memasak?? sebab dulu ada pembantu rumah,so aq just order jerr apa aq nak..tp tapi masa tahun  2008 tu ayah dah berhentikan pembantu rumah tu sebab anak-anak dia kan dah besar..lepas tu ada anak dara lak tu...
         Dulu memang aq tak pandai masak tp sekarang ada lah improvement sikit..
Pernah jugak orang Tanya pada mama aq…dia tanya kalau hang gi sekolah(mama aq cikgu) sape  yang urus rumah?
   Mama aq kata “anak perempuan I….kn ada…
   Dia terus kata…”ouh…so anak you lar yg masak…pandai anak you
   Aq yg dengor nie bangga…tp aq bukan pandai masak pun…
  Aq sentap bile mama kata kat untie tu..”pandai panaskan jer…
             Tapi memang betul pun buat pe lak aq nak sentap kan…

 Tetiba jerr aq teringat masa first time aq masak nasi..masa tu mama nak pergi sekolah..yelah cikgu sekolah rendah..dia tanya “pandai masak nasi tak??” Aq yg masih atas katil tu terus jawab…ye mama org taw…maklumlah aq sekolah petang masa tu..lepas sembahyang subuh memang tidur balik..
Mama kata “kalau pandai masak nasi tu 3 tau dan panaskan lauk ok…
Dalam pukul 8.30 a.m aq bangun balik…dengan tak mandi terus gosok gigi dan bersarapan..
Tengah makan sambil tengok tv..tetiba teringat laky g mama  suruh masak nasi…
Alah senang jerr tu…kejap lagi aq wat…aq bermonolog dalam Hati…
    Dah pukul 11.00 pagi masa tu...keje sekolah dah siap,baju dah sidai…rumah dah kemas …Cuma nasi jerr belum masak…
 Aq yang tak cukup ketinggian nie terkedek-kedek lari ke dapur sbb nak masak nasi…
Mama kata masak nasi 3 kan….
Aq pun ambil la..periuk nasi dan isi beras sampai nombor 3..haha
Lepas tu aq pelik..betul ker nie?? Macam banyak jerr..tp kan mama kata masak 3..Lepas tu aq buang sikit beras dan letak air…main letak jerr
Aq pun terus siap nak pergi sekolah…sebelum pergi sekolah aq sempat tengok jugak ape jadi dengan nasi tu..WOW jadi bubur derr…hahah
Memang tak boleh lupa lar masa tu..since hari tu lah aq tolong mama aq kat dapur…kita kalau tak pandai jangan belagak ok..padan muka aq..
     Masa tengah tolong tu aq ada jugak terfikir..yelah org pendiam macam aq memang banyak berfikir…yelah tu…
Soalan pertama: kenapa perempuan kene masak??... mungkin sebab perempuan nie penuh kelembutan dan kasih sayang..
Makanan akan jadi lagi sedap kalau kita masak sendiri..cuba kaw masak sendiri..kalau tak habis memang rasa sayang sangat..
Tapi  sekarang perempuan lebih banyak bekerja daripada jadi surirumah…orang dulu-dulu kata kalau nak cari isteri cari yang pandai masak..mungkin kalau kaw tak pandai masak kaw lambat kawin kot…duit pun cepat habis…heheh
Soalan kedua:kenapa setiap kali potong bawang mesti mata pedih??
Mungkin bawang boleh bertindak balas ngan mata kita kot…entah lah x taw kenpa..tapi orang kata kupas bawang nie bagus untuk kesihatan..